Правната комисия прие въпроса на ГЕРБ за референдума

"Ядрена" измества "атомна", а "Белене" отпада във формулировката на питането

64 ~ 2 мин. четене

Депутатите от правната комисия в парламента одобриха предложените от председателя й Искра Фидосова поправки в първоначалния вариант на въпроса на референдума, който ще реши съдбата на проекта АЕЦ "Белене".

Така въпросът, който ще бъде зададен на националното допитване, ще звучи така: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”

Въпросът в подписката, инициирана от БСП беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?”

До решението се стигна след тричасови дебати. Депутатите от опозицията не присъстваха на гласуването, тъй като още преди да се стигне до него напуснаха залата.

"Това, което се случва, е позор за ГЕРБ и за правната комисия, каза Мая Манолова от Коалиция за България. „Вие опорочавате първия референдум с опита си да подмените волята на вносителите на въпроса”, бе коментарът на Христо Бисеров от ДПС.

Днешното решение означава, че въпросът на левицата изобщо няма да влезе за обсъждане в пленарна зала.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов коментира темата от Букурещ, където той участва в 21-вия конгрес на Европейската народна партия. "Когато се вкара конкретно един проект, референдумът става противоконституционен - всеки юрист ще каже това", заяви премиерът.

Според него социалистите нарочно предлагат таква формулировка на въпроса и то с ясната мисъл, че тя не отговаря на правните изисквания. "Целта на Станишев е: противоконституционен текст, президентът ще го внесе в Конституционния съд, той ще ни го върне, и - да не се проведе референдум", коментира Борисов.

Според него, народът знае, че когато се произнася за строителството на ядрена централа, става дума за "Белене".

Подкрепи Economic.bg