Представиха революционен боен дрон

Проектът Taranis струва на британската BAE Systems £185 млн.

Представиха революционен боен дрон

Снимка: BAE Systems

4835 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Британската самолетостроителна индустрия се включи в „битката” на пазара за дронове, представяйки революционен безпилотен самолет на изложението във Фарнбъро, пише BBC. BAE Systems нарича творението си Taranis най-модерният самолет произвеждан някога в Обединеното кралство. Той представлява прототип на боен дрон, способен да извършва военни удари от далечно разстояние и в условията на вражеска територия.

Успехът на проекта би подпомогнал Кралските военновъздушни сили на Великобритания да вземат решение за съотношението на пилотираните и безпилотните летателни апарати в бъдещия си флот. Най-новият конвенционален изтребител на въоръжение, Typhoon, се предвижда да бъде експлоатиран до 2030 г.

Призрачната характеристика на Taranis не се изчерпва единствено с визията. Безпилотната машина е проектирана така, че да има едва доловима радарна и инфрачервена следа. Тя има сложна система за отделените газове, която минимизира топлинната опашка от двигателите. По този начин самолетът става изключително труден за улавяне и поразяване. Технологията и поведението на машината са били тествани, но компанията не може да разкрие къде и как.

„Това, което направихме е да „скрием” напълно горивната турбина в корпуса на самолета”, посочва Конра дБанкс - главен инженер по научноизследователската и развойна дейност в Rolls-Royce. Компанията работи в сътрудничество с BAE по развитието на прототипа.

„Само не ме питайте какво може да пренесе този дрон. Това е строго класифицирана информация”, заяви Крис Гарсайд - инженерен директор за бъдещи бойни системи в BAE.

Проектът Teranis е струвал около 185 млн. паунда досега, но това не е единственият боен разработван в Европа. Френската Dessault Aviation е в процес на тестване на подобен летателен апарат - Neuron. Нито един от двата, обаче, няма да влезе в редовна експлоатация, а ще се използва като основа за бъдещи модели.

По време на авиационното изложение, Франция и Великобритания сключиха споразумение за съвместно проучване върху потенциалът за развитие на военновъздушните системи в бъдеще. То ще продължи в рамките на две години и ще струва около 120 млн. паунда.

Посетителите във Фарнбъро могат да видят безпилотни самолети на близо 80 компании, но само някои от тях са проектирани да пренасят оръжие. Мнозинството са пригодени за наблюдение и събиране на информация. Дори в американските военновъздушни сили, където се предполага, че има 8 000 дрона, едва 1% от тях са въоражени.Подкрепи Economic.bg