Преглед на печата - 05.10.2012

Акцентите в националната и международна преса

116 ~ 3 мин. четене

По-гъсто и по-високо, е първата страница на в. Capital Daily. Традиционно обект на чести прекроявания, Законът за устройство на територията (ЗУТ ) тези дни е подложен на масиран ремонт с окончателното приемане в парламента на предложени от правителството и депутати от ГЕРБ поправки. С тях установените в закона параметри за застрояването не се променят, но се дава право на общините без приет общ устройствен план (ОУП ), каквито са повечето, да ги надвишават практически безконтролно. Това произтича от новия ред, според който държавата в лицето на националния строителен контрол се оттегля от функциите си в населените места и така целият процес - от одобряването на подробните устройствени планове (ПУП) през разрешенията за строителство до контрола върху законността и изпълнението му, остава в едни и същи ръце.

"С тези изменения отворихме кутията на Пандора и вече не можем да говорим за политика в устройството на територията", коментира пред "Капитал Daily" Димчо Михалевски от БСП, един от малцината от опозицията, взели отношение по прокарваните промени включително с предложения, които бяха отхвърлени от мнозинството.

Заплатата според града, започва вестник Стандарт. Минималната заплата в София да бъде различна от тази в Монтана или Видин. Тази идея ще обсъжда правителството с бизнеса и синдикатите на следващия Тристранен съвет. Това обяви пред "Стандарт" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Според него за 310 лева минимална заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. В същото време в Северозападния район една значителна част от хората в частния сектор взимат такова възнаграждение. Така едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса в по-бедните райони, предполага Дянков. "Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на БСК. Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица, смята Данев.

"Заплатите на военните ще бъдат вдигнати с 10 на сто от първи януари догодина", предава думите на министър Аню Ангелов "Труд". "Има много малка група хора,които търсят скандал, монополизират и манипулират правото на правителството да взема решения за бъдещето на армията", каза президентът Росен Плевнелиев, който заедно с военния министър, бе също на полигона "Корен", край Хасково.

Най-голямата държава в Евросъюза извън еврозоната е съгласна да се присъедини към блока на единната валута, след като той се стабилизира и реформира, заяви полският финансов министър Яцек Ростовски в интервю за Financial Times”.

„Ние не сме заинтересовани от присъединяване към еврозоната, която впоследствие може да колабира”, посочи министърът и допълни, че програмата за закупуване на бондове на Европейската централна банка е предотвратила „риска от катастрофален изход за еврозоната”. „Критичната стъпка е направена, но това не означава, че не трябва да се предприемат още много мерки, преди ние да почувстваме, че е безопасно да се присъединим към еврозоната”, посочи той. Ростовски призова европейските и испанските власти да ускорят процеса, който да позволи на ЕЦБ да подкрепи икономиката на Испания.

Барак Обама и демократите обвиниха Мит Ромни в непочтеност, опитвайки се да ограничат политическите щети от невзрачното представяне на президента по време на първия дебат. На предизборно мероприятие в Денвър Обама посочи, че републиканският кандидат не е бил искрен в сряда относно своите позиции за данъците и други въпроси, пише вестник Guardian.

„Губернаторът Ромни може да спекулира със своите позиции, но ако един човек иска да бъде президент, той дължи на американския народ истината”, заяви той. „Когато се качих на сцената, там срещнах един вдъхновен мъж, който твърдеше, че е Мит Ромни”, посочи Обама пред събралите се. „Но той всъщност не бе Мит Ромни, тъй като истинският Мит Ромни обикаляше страната през последната година и обещаваше намаляване на данъците с пет трилиона в полза на заможните. Човекът на сцената заяви, че не знае нищо относно това”.
Увереното и нападателно държане на Обама бе в ярък контраст с изявата му по време на дебата, когато той изглеждаше неангажиран и на места дори фрустриран от нападките на Ромни относно неговата политика.

Подкрепи Economic.bg