Преливат два язовира, стотици къщи са под вода

През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична, казва вътрешният министър Цветлин Йовчев

Коментар:

Преливат два язовира, стотици къщи са под вода
172 ~ 2 мин. четене

Десетки къщи са паднали, а стотици са под вода в резултат голямото количество валежи от тази нощ във Врачанско. Това каза за „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който уточни, че ситуацията е изключително тежка.

„През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора. Има над 300 души от екипите на Гражданска защита „Пожарна безопасност“, от полицията. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози”, каза той.

По думите му има добро взаимодействие с местните власти и всичко необходимо се прави. „Трябва да кажа, че екипите на „Гражданска защита“ и полицията извършиха чудеса от храброст вечерта, за да евакуират хората – над 500 души са евакуирани през нощта и този процес продължава. В момента пътуваме в тази посока с главния секретар, за да видим дали е необходимо още нещо да бъде направено по координацията и взаимодействието между отделните организации, които имат функции по това. Надявам се, наистина, че няма да има жертви”, каза Йовчев.

„Това е накратко ситуацията. От вчера хората са били предупредени. Екипи на полицията и „Гражданска защита“ са минали по къщите, дори са им издадени писмени заповеди, с които им е разпоредено да напуснат, тъй като има опасност. Но въпреки това, има хора, които са останали на място. Прогнозата е такава, че не очакваме влошаване на обстановката в момента. Дори на някои места има леко дръпване на водата в момента. Но въпреки всичко е много тежка и изключително критично”, допълни той.

Коментари: 0