Премиерът пак спасява мотрисите на БДЖ

Бойко Борисов разреши заем за железницата от Банката за развитие/ББР/ за просрочени плащания към германската банка KfW, гарант на заема за сименсовите влаковезилата

84 ~ 1 мин. четене

Спешен заем от 41 млн.евро от Българската банка за развитие ще спаси 25 от мотрисите „Дезиро”, закупени от БДЖ със заем  от  германската банка . Това става ясно от Стенограмата от заседанието на правителството на 17 октомври. Германската банка е изпратила поредното си предупреждение, че ще обяви  за продажба 25 от общо 50 мотрисни влакове, произведени в заводите на Сименс.

Премиерът Бойко Борисов  посочи заема като решение за спасяването на най-новите в парка на железницата влакове и нареди Министър Ивайло Московски да започне незабавно преговори с  KfW и дори да включи външния министър Николай Младенов и зам.министър Влади Горанов в разговорите.

„Проблемът става много сериозен. Просто наследството на Станишев е такова, че е ужасяващо – и години да минат, и десетилетия, сигурно ще ни висят още на врата. Но това, което ми се вижда като най-работещ вариант, е през Българската банка за развитие да видим поне за просрочените плащания да ви дадем заем да платите”, се обръща към транспортния министър Борисов.

Опасността да загубим влакчетата и кризата с разплащането с банката затихна в началото на годината, когато в преговорите се включи дори Бойко Борисов по време на офицалното му посещение в Германия. Тогава железницата започна да внася по 1 млн.евро на месец, а Германската банка получи обещание, че веднага след  продажбата на "Товарните превози", БДЖ ще се разплати.

Подкрепи Economic.bg