Преразпределяне на световния пазар на зърно

Растящите цени на културите водят до големи загуби за трейдърите и те отказват изпълнение на договори

7166 ~ 2 мин. четене

Големите доставчици на зърно започнаха неизпълнение на предварително договорени продажби на зърнени култури на големите вносители, включително и на Египет - най-големия купувач на пшеница в света, съобщи в свой анализ агенция Ройтерс. В известна степен причина за тенденцията е, че доставчиците ще загубят много пари от непрекъснато повишаващите се цени на зърнените култури - тренд предизвикан от незапомнената от десетилетия суша в САЩ.

Най-лошата суша за последните 50 години доведе до изсъхването на огромни площи в Средния Запад, което стана повод за рязко увеличаване на цените. Шампион по поскъпване е царевицата, чиято стойност се изстреля с 50% през последния месец.

Соята също достигна рекордни нива, а и пшеницата не изостава много в ръста на цената. Реколтата в Русия, Украйна и Казахстан също се понижава, като освен сушата негативно влияние оказа и тежката зима. Всичко това води до непрекъснато повишаване на цените. Остават и страховете за размирици в страните от Близкия Изток, където високите цени на храните могат да предизвикат политически протести.

Търговците твърдят, че някои частни продажби на зърно могат и да пропаднат, включително и за вносителя-гигант Египет. Те обаче пропускат да отбележат, че големите транснационални брокерски къщи вероятно ще изпълнят предварителните договорки и проблемът ще се стовари с пълна сила върху малките търговци.

Сделките за покупка на зърно традиционно се сключват един месец предварително, за да могат познавачите на пазара да изчислят дали сделката ще е печеливша или губеща в бъдещия момент, когато стоката трябва да се купи и натовари на корабите.

Допреди 4 седмици обаче търговците очакваха спад в цените, което би помогнало за по-ниска себестойност на сделката. Всяко увеличение на цената обаче води и до огромен ръст на разходите за доставка, особено за Близкия Изток и Африка, където страните разчитат на вноса на зърно.

Подкрепи Economic.bg