Превозвачи блокират границата с Турция

Акцията на транспортните фирми ще е в понеделник

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене

Български превозвачи планират да блокират границата ни с Турция в понеделник заради продължаващите проблеми с двустранните транзитни разрешителни за тежкотоварни автомобили. 

Днес от Съюза на международните превозвачи и Националното сдружение на българските превозвачи изпратиха писмо до транспортния министър Данаил Папазов. В него те уведомяват за предстоящото блокиране на граничните пунктове с югоизточната ни съседка и преустановяването на движението на автомобили в двете посоки, считано от 8 часа сутринта на 10 февруари.

В продължение ан няколко години този проблем се появява периодично, след като двете страни не успяха да постигнат споразумение по квотата за разрешителни за превози. Подобно споразумение няма и за 2014 година. Въпреки декларираните и от двете страни намерения за решаване на проблема, политически различия и административни пречки все още спъват процеса.

„Неблагоприятната ситуация поставя българския превозвач в неравноправно положение. Това се понася особено тежко от малките превозвачи, които разчитат само на двустранните транзитни разрешителни. Тези фирми са изправени пред крах", заявиха от двете браншови обединения.

Те припомниха, че въпреки опита за диалог с институциите, до момента не е намерено решение. Поради тази причина превозвачите поставиха ултиматум, съгласно който ако до 24 часа транспортното министерство не започне нови преговори, тежкотоварните машини ще блокират границата. „Ако не започне диалог, сме принудени сами да защитим интересите си", предупредиха превозвачите.

Подкрепи Economic.bg