Президентското вето няма да наруши почивката на депутатите

Ако президентът наложи вето върху актуализацията на Бюджет 2013 г, няма да бъде свикано извънредно заседание на парламента, обяви председателят на НС Михаил Миков

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако президентът наложи вето върху актуализацията на Бюджет 2013 г, няма да бъде свикано извънредно заседание на парламента. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на пресконференция, на която отчете първите два месеца от работата на парламента, предаде "Дарик". "Ако президентът използва "тежкото" оръжие на ветото, за да предизвика политически коментари, това би било безотговорно", каза още Миков.

"Ако държавният глава се възползва от своето конституционно право на отлагателно вето, то това трябва да бъде направено с мотиви по същество, а не за да се предизвикат политически коментари за парламентарното мнозинство. В случая с актуализацията на бюджета, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето, това би било пряк сблъсък с правителството", смята председателят на НС. Той допълним, че евентуално отхвърляне на актуализацията би довело до забавяне на редица социални плащания.

Заради лятната си почивка, която ще бъде от 5 до 31 август, депутатите отложиха разглеждането на Плана "Орешарски" и гласуването на доклада за състоянието на енергетиката, който икономическият министър Драгомир Стойнев представи в парламент. В петък депутатите дълго обсъждаха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) и не им остана време за друго. В крайна сметка с гласовете на БСП, ДПС и "Атака" ветото беше отхвърлено и Национално бюро за контрол над използването на СРС и ресорната парламентарна комисия получиха широки правомощия. Това според държавния глава заплашва независимостта на съдебната власт.


Подкрепи Economic.bg