Президентът: Изходът е в предсрочни избори

Плевнелиев обявява скоро датата на вота

Снимка: БГНЕС

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Изходът от кризата в страната е провеждането на предсрочни парламентарни избори. Около това мнение са се обединили представителите на основните политически сили, участвали в днешния Консултативния съвет по националната сигурност при президента.

"Постигнат е пълен консенсус за необходимостта да бъдат укрепени парламентарната демокрация. Като се оценяват рисковете и заплахите за националната сигурност се постигна общо съгласие, че демократично устройство на България не може да бъде поставено под съмнение. Изходът е във въвеждането на предсрочни парламентарни избори", обяви президентът Росен Плевнелиев след продължилото повече от пет часа заседание.

Той обясни, че в най-скоро ще обяви конкретната дата за провеждане на изборите. Според постигнатото разбирателство между партиите вотът бъде насрочен в периода от края на април до средата на март.

Плевнелиев отхвърли възможността за съставяне на кабинет в мандата на това Народно събрание, като отново подчерта, че  общото мнение на партиите е за служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори.

Проблемите в страната няма да бъдат заметени, ще бъдат решавани, увери държавният глава. Той посочи, че са породени рискове за нормалното функциониране на институциите. Затова по думите му са необходими действия за овладяване на кризата и от парламента, и от правителството в оставка.

Като спешни мерки държавният глава отново посочи действията за намаляване на цената на електроенергията и гласуването на мораториум за строителство върху защитени земи.

В коментар за лидера на "Атака" Волен Сидеров, който след скандал напусна днешното заседание, Плевнелиев апелира преди "да се прави кризисен пиар на гърба на правилата и законите в държавата, всички да прочетат законите". А след това обърна призива си и към гражданите: "Преди да изгорим Конституцията, нека да прочетем Конституцията".

Подкрепи Economic.bg