Проф. Иван Илчев: Разговорите с окупаторите се изчерпаха

Днес се очаква органите на реда да се намесят заради затварянето на Софийския университет

Снимка: БГНЕС

180 ~ 2 мин. четене

Разговорите с окупаторите се изчерпаха. От техните водачи само един учи в Алма Матер, единият изобщо не е студент, а трети е студент, но в Нов Български университет. Какво да говорим с тях? Те изгониха охраната, не пожелаха да разговарят с ректора Милена Стефанова. Това каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев пред Нова тв днес по повод новото окупиране на Алма Матер от два дни.

По закон сме длъжни да информираме органите на реда, очакваме те да си свършат работата, коментира проф. Илчев, който вчера е сигнализирал прокуратурата за незаконно обсебване на публична държавна собственост, каквато е сградата на СУ.

По думите му би следвало днес всичко да отидат на работа, тъй като не е обявяван нито неработен, нито неучебен ден. Очаквам това да стане към 9ч., коментира той.

Проф. Илчев посочи, че днес трябва да се внесе важен проект на стойност 5 млн. лева, да се подготвят документите за изплащане на заплатите на преподавателите в петък, както и за други плащания към държавни и частни фирми, които, ако не се издължат в срок, по тях ще текат лихви. 

Вчера окупаторите на 
Софийския призоваха гражданите да отидат при тях. В призива им, публикуван във фейсбук на страницата "Окупацията" се казва: "Хора, молим ви се - елате и ни защитете. Всички неказионни опозиционни партии - ГЕРБ, Реформаторски блок, Зелените, Синьо единство и всички други, които се припознават като такива. Моля мобилизирайте всичките си привърженици и симпатизанти, да дойдат и да защитят справедливия и демократичен протест на българските студенти. Всички други съсловия, дори и футболните агитки. НПО-та, гилдии и общности". 

"Официална информация твърди, че рано тази сутрин народната милиция ще щурмува ректората на СУ и по насилствен, потъпкващ човешките права метод ще изнесе студентите и гражданите", се казва в съобщението.

Днес се очаква да се проведат и два протеста в района на университета - един в защита на окупацията и един срещу нея.

Коментари: 0