Проф. Стати Статев към студентите: Пречите! УНСС не е ваш дом!

Запис за първи път дава пълна яснота около думите на ректора към възпитаниците му да емигрират

Снимка: БГНЕС

3749 ~ 2 мин. четене
Видеозапис, в който ректорът на УНСС Стати Статев се подиграва със студентите окупатори, сравнявайки исканията им за оставка на кабинета с измирането на мамутите, разпространиха от "Господари на ефира". От екипа уточниха, че записът е правен от студенти и е изпратен до предаването.

Чува се и станалата известна реплика на Статев към младежите да заминават в чужбина, за която проф. Статев неколкократно вече излъга, че е извадена от контекст. Записът за първи път дава пълна яснота около думите на ректора към възпитаниците му да емигрират. След като те разказаха за репликата на Статев, той обяви неколкократно пред медиите, че е била извадена от контекста, защото пръв студент заговорил за това.

"УНСС не е ваш дом и дай Боже да не бъде", казва ректорът на студентите си. "Недоволни ли сте от измирането на мамутите? Защо не стачкувате за това?", пита иронично Статев.  След това заплашва студентите, че ще смени патроните на вратите и те ще бъдат заключени в окупираната аудитория, а до тоалетна ще ги води охрана.

"Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойни постъпки, които сме правили", продължава Статев.

От предаването напомнят, че според доклад на Комисията по досиетата от 18 септември 2012 г. Стати Статев е бил агент на Държавна сигурност. Той е бил привлечен към сътрудничество от Първо главно управление под псевдонима Стойновски на 1 февруари 1989 г. - само 8 месеца преди падането на комунистическия режим. Досието му е запазено.

Цялото видео на Господари на ефира можете да видите ТУК

ГЛАСУВАЙТЕ за Социално отговорната компания на 2013 г.
Подкрепи Economic.bg