Произвеждат млечните и растителни продукти отделно

Мандрите ще трябва да се снабдят с различни поточни линии

Мандрите вече ще трябва да имат отделни поточни линии за производство на млечни продукти и за такива с растителни мазнини. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща с представители на браншовите съюзи в животновъдството.

Той обясни, че собствениците на мандри индивидуално трябва да преценят дали ще инвестират в различни мощности или ще намерят наименования на продуктите си, различни от „сирене”, „кашкавал”, „кисело мляко”.

Също така продуктите с палмово масло и други заместители на млякото и неговите производни, вече няма да могат да се наричат „млечен продукт”, „млечен деликатес”.

Глобата за продукт, произведен от растителна мазнина, но етикиран като млечен, скача тройно. Сега санкцията е между 1000 и 3000 лв. След промените глобата може да достигне и 10 000 лв. и затваряне на производството.

Според животновъдите производителите на „фалшиви” млечни продукти печелят на техен гръб. По думите на хора от бранша, въпреки че изкупната цена на млякото е паднала с 20 стотинки на литър, потребителите не са усетили промяна, тъй като магазините били пълни с кашкавал, сирене и кисело мляко от растителни мазнини. 

Коментари: 0