Пловдив в очакване на администрацията

Ударен ремонт кипи в сградата, където ще се помещава сектор "Туризъм"

6382 ~ 2 мин. четене

Бизнесът в Пловдив е обнадежден от преместването на една от администрациите на икономическото министерство в града под тепетата. Настаняването на служителите от сектор „Туризъм” там ще увеличи оборотите в няколко сектора, като хотелиерство и ресторантьорство. Културният туризъм в региона също ще претърпи развитие.

Ударен ремонт кипи в сградата на площад „Джумая”, в центъра на града, където ще се помещава администрацията на сектор „Туризъм”, съобщава bTV. Ремонтът трябва да приключи до 1 юни, за да могат в помещения да се настанят около 40 служители. От общината са оптимисти, че това ще оживи Пловдив.

„Всички туроператори ще бъдат принудени да идват в министерството да си вадят разрешителни, ще се запознаят с града”, каза зам.-кметът на Пловдив инж. Димитър Кацарски.

Местни хотелиери и ресторантьори дори виждат перспектива за увеличение на работния персонал и на оборотите си. „Всички хора, които ще дойдат по някакъв проблем в министерството, биха оставили някакви пари, колкото и малко да са, все пак е някакъв принос,” смята собственик на хотел и ресторант.

Най-обсъжданите въпроси е къде ще спят хората от администрацията и ще повлияе ли преместването им на имотния пазар в Пловдив. Големите агенции за недвижими имоти не очакват рязко поскъпване на наемите на луксозни жилища, които се движат в порядъка на 300 евро.

„Пловдив е доста близо до София. По всяка вероятност тези хора първоначално ще пътуват, а след това вече може да се установят тук. Тогава може да очакваме някакво влияние”, коментира регионален мениджър на агенция за недвижими имоти.

От общината са готови да предоставят ведомствени жилища на хората от Министерството на икономиката.

Подкрепи Economic.bg