Първите метровлакове с европари идват през май

Минималният интервал между мотрисите ще стане 90 секунди

6504 ~ 2 мин. четене

Първите два влака за столичното метро, закупени с европейски средства по ОП „Транспорт”, са произведени и ще пристигнат в средата на май, още два ще дойдат до края на месеца.

Всичките 18 влака, включени в Лот 2 , Етап 2 на проекта за изграждането на метроучастъка „Младост 1 - Младост 3 - Цариградско шосе” , ще бъдат доставени до ноември. Това съобщи Стоян Братоев, изпълнителен  директор на „Метрополитен” на форум за представяне на европейската програма. 

90 секунди ще стане минималният интервал между мотрисите, когато бъдат изградени планираните 6 маршрута на столичното метро. В момента влакчетата са с честота малко под 4 минути в пиковите часове, а до септември ще станат на 3 минути.  350 000 пътници на ден ще се возят с подземната железница, като сега са 180 000.

С 15-20 процента ще намалее шумът от транспорта в града, а вредните газове, които колите изхвърлят, ще бъдат със 79 500 тона по-малко.

„Много от завършващите студенти вече работят като служители на „Метрополитен”, а инженерните специалности стават все по-търсени, както от фирмите-изпълнители, така и от бенефициенти по Оперативна програма „Транспорт”, заяви министърът на транспорта Ивайло Москоски.

Срокът за разглеждане на офертите за избор на изпълнител на отсечката на метрото от бул. „Цариградско шосе” до Летище „София”, ще бъде удължен до 21 май.

Сред приоритетните жп проекти по европрограмата са изграждането на линията Пловдив-София, София-Драгоман-сръбска граница, както и звързването изцяло на сръбската граница с пристанище Бургас.

Завършването на магистрала „Струма” и включване на „Хемус” е друг приоритет, посочи министърът.

По думите на Московски над 3,6 млрд. лв. са договорените средства, над 1,1 млрд. лв. или почти една трета от парите по договорите, вече са достигнали до бенефициентите. 

 

Таня Киркова

Подкрепи Economic.bg