BlackBerry отвръща на удара на Apple

Канадската компания представи устройство със сензорен дисплей, за да се противопостави на американците

6484 ~ 1 мин. четене

Когато главният изпълнителен директор на Research In Motion Ltd. (RIM) Торстен Хайнс представи прототип на новия BlackBerry 10, мнозина останаха изненадани, че той няма нещо, което запази лоялни милиони клиенти: клавиатура.

На Световното изложение в Орландо, Флорида, беше показан елегантен сензорен екран, който прилича на смартфоните iPhone. RIM все още планира да произвежда модели с клавиатури, но това представяне беше най-големия сигнал, че компанията се насочва към сензорни екрани.

RIM, който ще разчита на новия дизайн на BlackBerry 10 за да спре спада в продажбите, е изправен пред сериозни затруднения. Потребителите ще използват виртуални клавиатури, подобни на тези на устройствата продавани от Apple Inc (AAPL) и Google Inc. (GOOG).

"Някои ще тъжат за промяната, но други ще я приемем", каза Найджъл Хюз, вицепрезидент отговарящ за продажбите в Ashburn, Вирджиния. „Бъдещето на смартфоните е без клавиатура", споделя той.

Дебютът на iPhone през 2007 г., следванат от устройства с Android показаха, че потребителите са готови да приемат телефони без клавиатура. Повечето от моделите на BlackBerry обаче я запазиха като част от дизайна си, за което са и критикувани, че губят дялове от пазара.

Подкрепи Economic.bg