Производителите на картофи може и да получат компенсации

Секторът се нуждае от близо 2.5 млн. лв., за да покрие загубите си

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Производителите на картофи в областите Благоевград, Перник и Смолян, които пострадаха от сушата миналата година може и да получат компенсации за загубите, причинени от капризите на времето. В момента Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще търси резерви, за да изплати обезщетения, предаде БНР.

За тази година в ДФЗ няма предвидени държавни средства по схемата за компенсиране на загубите на производителите на картофи при суша, а секторът се нуждае от близо 2.5 млн. лв., за да покрие загубите си.

В момента в земеделското министерство се изготвя схема на финансово подпомагане на производителите на картофи чрез минимални помощи от типа deminimis. Изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов отчете, че до края на годината останалият ресурс, който може да се плаща по схемата за минимална помощ deminimis е малко над 1 млн. лв. От тях трябва да се заделят около 150 хил. лв. за случаи на обезщетение при болести по животните, а останалият ресурс може да се разпредели до края на годината.

От Националната асоциация на картофопроизводителите споделиха, че в началото на годината са им обещали помощи за покриване на щетите от сушата, а се оказва, че такива не са предвидени.

"Знаете ли, уважаеми дами и господа, какво значи в Смолянска област да подадеш на този стопанин 500 или 1000 лв. Докато ние сме с техника, докато ние сме с машините, те са там още с мотиките. Поне за тях да бяха снизходителни тогава, господа. Ние сме в златната световна кошница заедно с житата на най-необходимите продукти. Но някой знае ли го това. И къде ще бъдем ние оттук нататък", каза председателят на асоциацията Венцислав Каймакамов.

"Разчитам на тези 900 хил. лв., като те няма да са достатъчни за нашата схема deminimis", подчерта Радостина Тодорова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на картофопроизводителите.

"Колкото и минимални да бъдат, парите да се разпределят между всички земеделски производители, а не да се дава само на един производствен сектор", контрира депутатът Добрин Данев, член на земеделската комисия. Той призова да се подходи с еднакъв аршин към всички и колкото и малка сумата да бъде, това ще покаже, че се мисли за всички производители.

През септември ще стане ясно как ще бъде разпределен ресурсът за подпомагане на земеделските производители.

Подкрепи Economic.bg