Производителите се отказват от растителните мазнини

Според директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов от 76 предприятия, само 29 са подали заявления, че ще използват растителни мазнини

208 ~ 2 мин. четене

Производителите на млечни продукти в България масово се отказват да произвеждат продукти с растителни мазнини. Това стана ясно от думите на директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов, в ефира на БНТ. "От 76 предприятия от млечната индустрия у нас, само 29 са подали заявления, че ще произвеждат млечни продукти с растителни мазнини", каза Войнов.

Той уточни, че сухото мляко в продуктите не е забранено, просто е ограничено до 20%.

Правителството се опитва да преодолее и ограничението за млечния сектор - в момента малките ферми се възползват от дерогацията за българското селско стопанство, която обаче изтича в края на 2013 година. Според нея производители на мляко, чиито ферми не отговарят на европейските изисквания, но произвеждат качествено мляко, могат да го продават на преработватели.

"Това засяга около 80 хил. животновъдни обекта с 200 хил. животни - основно малки фермери в Родопите", коментира още Войнов. Той допълни, че е подадено заявление до Европейската комисия за промяна в Наредбата за директните продажби малки производители, които нямат промишлени мощности, да могат да продават своята продукция на търговските вериги.

"През 2012 година като цяло са направени над 10 хил. проверки за качеството на храните и спазването на нормативни изисквания. Открити са 150 нарушения, а затворените обекти са 18", отчете още директорът на БАБХ.

Агенцията ще започне проверки дали се спазват изискванията в новата наредба за млечните продукти, която забранява едновременното производство в едно и също предприятие на млечни продукти от мляко и растителни мазнини.

При нарушение на наредбите, разбира се има и наказание, допълни Войнов. По негови думи при първо нарушение на новата наредба за млечните и имитиращите продукти ще бъде налагана глоба от 10 хил. лева, а при второ - се изземва лицензът за дейността.

Подкрепи Economic.bg