Производството на стоки в Еврозоната расте

Индексът PMI е достигнал 51.4 пункта през август от 50.3 пункта през юли

Автор: Десислава Младенова

Производството на стоки в 17-те държави от Еврозоната се е увеличило през август. Ръстът спрямо юли е най-големият от май 2011 г. насам, предаде BBC. Индексът PMI е достигнал 51.4 пункта при 50.3 пункта. Измерителят се изготвя на базата на месечно допитване до мениджърите на компаниите в частния сектор, като стойности над 50 пункта означава ръст.
 
Увеличението в поръчките е довел до затруднения за заводите, които са неспособни да се справят с повишеното търсене. От всички държави-членки на Еврозоната единствено Франция не е отбелязала ръст в производството.

Главния икономист на компанията за предоставяне на финансови услуги Markit твърди, че "макар печалбите да са все още скромни, компаниите са отчели най-голямото подобрение в бизнес условията за пръв път от две години насам, като ръстът в новите поръчки показва, че тенденцията ще се запази и през септември".

Данните на Markit показват, че Китай и Великобритания също са отбелязали ръст в производството. Индексът PMI за производството в Китай през месец август е 51 пункта, в сравнение с 50.3 пункта за юли. САЩ също достигнаха нива от 53.9 пункта през август, бележейки ръст в сравнение с 53.7 пункта за юли.

Коментари: 0