Терзиева: Евросредствата за ”Хемус” не са достатъчни

Регионалният министър подчерта, че ще се търсят други начини за финансиране на ”Хемус”

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

”АМ ”Хемус” е в програмата на правителството. Тя е приоритетен проект за нос, но евросредствата за тази магистрала не са достатъчни”. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след първата и среща с представители на Асоциацията на концесионерите на морските плажове.

По думите й индикативната стойност на магистрала ”Хемус” е над 800 млн. евро, а прогнозната стойност на лот 3 на магистрала ”Струма” е между 800 млн. и 1 млрд. евро. Министър Терзиева заяви, че заедно с националното съфинансиране  бюджетът по оперативна програма ”Транспорт” е близо 1.5 млрд. евро и тези средства трябва да се разпределят между три основни оси. Според регионалният министър е нереалистично да се твърди, че средствата ще стигнат и за ”Хемус”.

Терзиева допълни, че ще се търсят други начини за финансиране на ”Хемус”. Тя припомни, че средствата за АМ ”Струма” са дадени на страната, при положение, че се ангажира да доизгради магистралата през следващия програмен период.

Регионалният министър посочи, че правителството и министерството работят в посока за намаляване на различията в регионите и няма да се допусне Северна България да плаща някакви такси за ползване на пътища, а южна да не плаща. Терзиева обяви, че съвместно с министерството на транспорта се разработва стратегия за цялостния транспорт и само на нейна база и анализи ще се вземат съответните политически решения.

Подкрепи Economic.bg