Сирия моли ООН да предотврати американските удари

Властта отрича използването на химическо оръжие и обвинява в това бунтовническите групировки

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Сирия е помолила ООН да предотврати "всякаква агресия" срещу нея,  Това става два дни, след като американският президент Барак Обама обяви, че САЩ ще нанесат "ограничени" военни удари срещу сирийската армия заради използването на химическо оръжие на 21 август.

Вашингтон твърди, че повече от 1400 души, много от които деца, са били убити в най-тежката атака с химическо оръжие в света, след тази на Садам Хюсеин през 1988 г., когато бяха обгазени хиляди кюрди.

Евентуални военни действия на САЩ ще бъдат подложени на гласуване от Конгреса, който се завръща от лятна ваканция на 9 септември. Така сирийският президент Башат ал-Асад има време да се подготви за нападение и да се опита да осигури международна подкрепа срещу използването на сила.

В писмо до главния секретар на ООН Бан Ки-мун и президента на Съвета за сигурност Мария Кристина Персевал, постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари призова "генералният секретар на ООН да поеме своите отговорности за предотвратяване на всяко нападение срещу Сирия и да придвижи достигането на политическо решение на кризата в Сирия", предаде държавната информационна агенция SANA в понеделник.

Джафари призова Съвета за сигурност да "запази ролята си като предпазен клапан за предотвратяване на абсурдната употреба на сила, извън рамките на международната легитимност." Той каза още, че САЩ трябва "да играят ролята си на мирен спонсор и като партньор на Русия в подготовката за международна конференция по отношение на Сирия, а не като държава, която използва сила срещу всеки, който се противопоставя на политиката й."

Сирия отрича използването на химическо оръжие и обвинява в това бунтовническите групировки, които се борят за свалянето Асад повече от две години. Поне 100 000 души са загинали в конфликта, който започна през март 2011 г. с протести срещу 40-годишното управление на семейство Асад.

Американският държавен секретар Джон Кери каза в неделя, че тестове са показали, че нервнопаралитичен газ Зарин е бил изстрелян в бунтовническите райони на 21 август.

Джафари твърди, че Кери е "присвоил стари истории, измислени от терористи", които се базират на фалшиви снимки от интернет.

Подкрепи Economic.bg