Производството в еврозоната се свива за седми пореден месец

Европейската икономика може да се затрудни да се върне към растеж след като компаниите се фокусират върху "орязване” на разходи, а намаляващите поръчки водят до загуба на работни места

Услугите и промишленото производство в еврозоната се свиват за седми пореден месец през август, което допълнително добавя нов щрих към признаците на задълбочаващата се икономическа криза, съобщава Bloomberg. Данните показват и неумелите опити на европейски политици да се противопоставят успешно на фискалната криза.

Индексът на производствената активност (Purchasing Managers Index - PMI) все пак е нараснал до 46.6 от 46.5 за юли за 17-те членки на еврозоната. При тълкуването на индекса обаче границата от 50 пункта показва експанзия на икономическата активност, а под 50 пункта - свиване. Икономистите прогнозираха непроменена стойност след проучване на Bloomberg News.

Европейската икономика може да се затрудни да се върне към растеж след като компаниите се фокусират върху "орязване” на разходи, а намаляващите поръчки водят до загуба на работни места.

Днес пък в Берлин ще се срещнат френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел по повод на замъглените перспективи на еврозоната и лоша фискална политика на много страни от еврозоната.

"Надеждите, че германската икономическа сила ще подпомогне възстановяването в по-широкия валутен съюз, бяха отхвърлени след пореден удар в темпа на свиване на услугите и промишленото производство, което показва, че двигателят на еврозоната е включен на задна предавка", заяви Роб Добсън, икономист в Markit.

По-рано този месец стана ясно, че и на друг континент производствената активност се свива. Китай обяви най-бавния темп на нарастване на показателя от осем месеца насам. PMI там е спаднал до 50.1 през юли от 50.2 през юни.

Коментари: 0