Протестиращите обсипаха парламента с пиратки

Успоредно на металните заграждения има жива верига в две редици от полицаи

Снимка: БГНЕС

220 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продължаващият пред Парламента протест с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание на няколко пъти доведе до ескалация на напрежението, а протестиращите дори започнаха да хвърлят пиратки по сградата на парламента. Полицаите на няколко пъти слагаха шлемовете и вдигаха щитовете си.

По-рано протестиращите се бяха отдръпнали към паметника на Цар Освободител, но сега отново се приближиха към металните заграждения пред Народното събрание.

Успоредно на металните заграждения има жива верига в две редици от полицаи. Няколко студенти са се качили на паметника на Цар Освободител и развяват знамето на "Ранобудните студенти". Те скандират "Всеки ден ще е така до оставката". Полицейското присъствие е засилено. Движението пред СУ „Св. Климент Охридски" не е спряно. Протестиращите пред Народното събрание развяват българско знаме, носят плакати с изображението на Васил Левски, скандират „оставка".

През целия ден имаше засилено полицейско присъствие и присъствие на жандармерията. Народното събрание беше обградено още от сутринта с метални заграждения, използвани на стадионите по време на концерти. Разположени са и полицейски вериги от охраняващи, някои от полицаите са с щитове и каски. Протестът започна около 10.30 часа, с променлива бройка участници в него, и продължава и към този час. Преди обяд пред парламента около двеста души скандират "оставка", разположени по различните входове на сградата.

Заради протеста, беше блокирано движението на бул. "Цар Освободител", пред входа на Народното събрание. Протестиращите тази вечер бяха няколко пъти пред парламента и пред Министерски съвет. Пред Министерски съвет пяха "Хубава си моя горо". Пред Народното събрание тази вечер също се събраха граждани, които продължават да освиркват, да бият на барабани, да надуват свирки и вувузели.

Следобед протестиращи отидоха до сградата на МВР, където отново изразиха възмущението си от вчерашното използване на твърди мерки срещу мирния им протест. Пред МВР протестиращите издигнаха декларации, които попълниха и ще предадат на главния секретар на МВР и на вътрешния министър. В тях се иска полицаите да имат опознавателни знаци, защото, при ескалация на напрежението, после по-трудно се разпознават. Пред МВР дойдоха и около 40 преподаватели, които носеха снимки на вчерашните сблъсъци, както и снимки на окървавени участници в протеста. Преподавателите заявиха, че са тук, за да подкрепят студентите.

Подкрепи Economic.bg