Пускат метрото до летището

Строителството може да започне до края на годината

Има готовност за изграждането на нови четири станции и нови пет километра на метрото - от бул. „Цариградско шосе” до летището. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Фокус. Очакванията са строителството на метрото до аерогарата да започне до края на годината.

По думите на Фандъкова вече има избрани изпълнители, има готовност и стартът е въпрос на няколко месеца.

Следващ етап от строителството на столичното метро е участъкът в кв. „Младост” до Бизнес парка, който ще започне да се изгражда в началото на 2013 г.

„Подготвено е и трасето за трети метродиаметър, подготвят се апликационните форми, за да кандидатстваме за изграждане и на този участък в следващия програмен период след 2014 г.”, обясни столичният кмет.

Фандъкова обясни, че към момента метрото се използва от около 200 000 души дневно. По линията, която се открива утре, ще могат да пътуват още 130 000 души. С откриването на нови 8 километра с 8 метростанции, времето за пътуване от кв. „Надежда” и от кв. „Лозенец” до центъра е между 8 и 12 минути.

Според нея метрото ще увеличи общия си дял в градския транспорт до една-четвърт, тоест 25 процента от хората, ползващи градски транспорт. По думите й с пускането на втория лъч на метрото трафикът в града ще се намали с над 20 процента.

 „Това е възможно и поради факта, че заедно с метрото се изградиха и вече работи първият от подземните буферни паркинги на бул. „Цариградско шосе”. До края на септември очакваме да заработят и паркингите на бул. „Черни връх” и бул. „Ломско шосе”. Тогава ще има възможност около 2800 автомобила да паркират на тези буферни паркинги и хората да слязат за няколко минути до центъра, което би намалило чувствително трафика”, заяви Фандъкова. 

Коментари: 0