Пуснаха пътя Кърджали-Подкова

В момента по трасето минават над 3600 автомобила дневно и се очаква да се увеличават

Снимка: АПИ

3581 ~ 2 мин. четене

Вече е открит за движение новият 24-километров участък от път I-5 Кърджали-Подкова, част от пътя за Гърция през Маказа. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., съобщиха от Агенция "Пътна Инфраструктура".

На официалната церемония присъстваха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, заместник-министърът на транспорта Петър Киров, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков, народни представители, кметовете на Кърджали, Джебел, Момчилград, Кирково и др.

Път Е-85 (І-5) Кърджали – Подкова от км 342+639,41 до км 367+427 и пътна връзка „Фотиново” от км 0+000 до км 2+368“ е разделен на два участъка. Първият включва рехабилитацията на 8,2 км от път І-5 от Кърджали – кръстовището с бул. „България“, до разклона за Джебел. Вторият е ново строителство на отсечка от 24,2 км - от разклона за Джебел до Подкова, както и пътната връзка за с. Фотиново, която е 2,3 км. Трасето на пътя преминава през общините Момчилград, Джебел, Кирково и с. Подкова.

Проектът е важен за областния град и всички селища от региона, тъй като се повишава безопасността на пътуване и се улеснява връзката с Гърция и достъпът до пристанището в Александруполис, заяви председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков.

Средно на денонощие в момента по направлението преминават около 3 600 превозни средства, а с пускането на новия участък трафикът ще нараства, подчерта още той. На обекта са изградени 8 големи съоръжения. От тях 6 са мостове на реките Читак дере, Джебелска, Саръяр дере, Безименна, Голяма река, Върбица, както и два селскостопански подлеза. Построени са и 9 кръстовища – 7 по директното трасе и 2 бр. по пътната връзка.

Изпълнители на строително-монтажните работи са ДЗЗД „Кърджали – Подкова“ и ДЗЗД „Проход – Маказа“. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „Инфраструктура - Магистрални пътища“. Авторският надзор на участъка за рехабилитация е на „Виа план“ ЕООД, а на новото строителство - „Рутекс“ ООД.

Общата стойност на договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта е около 54 млн. лв. с ДДС.

Път І-5 Кърджали - Подкова е част от Трансевропейската транспортна мрежа – коридор №IX, свързващ Финландия и Русия с Гърция през Румъния и България. Той е един от четирите първокласни маршрута и е основната връзка по направлението „Север - Юг”.

Подкрепи Economic.bg