Путин изредил на Порошенко в кои столици на ЕС щял да прати войски

Ако исках, щях да пратя войски не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ, заплашил е руският президент

Разговор с мирис на барут

Путин изредил на Порошенко в кои столици на ЕС щял да прати войски
Автор: Николай Марченко

Руският президент Владимир Путин в заплашителен тон е казал на украинския си колега Петро Порошенко в кои столици на Европейския съюз (ЕС) и НАТО би могъл да въведе войски. За това алармира външnополитическата служба на ЕС, пише германският вестник Süddeutsche Zeitung.

Порошенко обаче е предал целия си разговор с руския държавен глава лично на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Президентът на Русия е споменал в скандалната беседа не само Украйна, но и Латвия, Литва, Естония, Полша и Румъния - всички споменати страни-членки на Общността и Североатлантическия алианс са се изказвали за по-строги секторни санкции срещу Москва.

„Ако исках, то щях да въведа войски в рамките на два дни не само в Киев, но и в Рига, Вилнюс, Талин, Варшава и Букурещ!“, заплашил е Путин колегата си Порошенко в един от тежките им телефонни разговори.

Освен това според германското издание Владимир Путин е препоръчал на Петро Порошенко да не се надява на подкрепа от страна на Брюксел, като е казал „да не разчита много на ЕС“.

Според Путин „при желание“ той можел „да повлияе и да блокира всяко решение на ниво Европейски съвет“, тоест се е похвалил с добрите връзки с някои от проруските страни-членки на ЕС. Порошенко е споменал за заплахата на Путин с цел да покаже колко емоционално руският президент се отнася към влиянието на ЕС в страните, граничещи с Руската федерация. 

Вчера Агенция Икономика писа, че според редица украински медии президентът Порошенко се е развикал на закрито заседание на Върховната рада, че Путин му е "висял непрекъснато на телефона" и заппашвал да прати войски от Мариупол през Украйна към Крим, ако не се гласува специалният статут на Донбас. 

Официална позиция от страна на Брюксел или на изредените "завоювани" в телефонен разговор държави в момента обаче липсва. По-късно днес от Еврокомисията (ЕК) отказаха да коментират пред журналисти за появилата се информация. 

Коментари: 0