Путин не изключва намеса в Сирия

Руският президент обяви, че Русия може да участва във военна операция, но само ако има неопровержими доказателства

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Руският президент Владимир Путин каза, че не изключва да подкрепи военна намеса в Сирия, но само ако се докаже, че правителството на Башар Асад е използвало химическо оръжие. Той добави още, че военна операция в Сирия е възможна само с подкрепата на Организацията на обединените нации (ООН), предаде РИА Новости.

Путин квалифицира евентуална еднолична военна намеса на САЩ в Сирия, без подкрепата на ООН, като "агресия", предаде BBC. Според руския държавен глава e "нелепо" да се смята, че правителството на Асад би използвало химическо оръжие в момент, когато е взело надмощие над бунтовниците в страната. "Ако има доказателство, че химически оръжия са били използвани и то от армията, то това доказателство трябва да бъде представено пред Съвета за сигурност на ООН. И то трябва да бъде убедително", заяви Владимир Путин.

Той не каза каква би била позицията на Русия, ако САЩ започнат еднолични военни действия срещу Сирия. Според него е твърде рано да се говори за това.

Междувременно комисията по външни отношения на американския сенат се споразумя за проект, подкрепящ използването на военна сила в Сирия. В него изрично се споменава, че евентуална военна мисия няма да включва пехотни операции в страната. Проектът на комисията трябва да бъде гласуван от Сената следващата седмица. Американският държавният секретар Джон Кери каза, че САЩ  разполага с "неоспорими" доказателства, че сирийското правителство е използвало химическо оръжие. По-рано тази седмица обаче руският външен министър Сергей Лавров, заяви, че доказателствата, които САЩ  са им предоставили са неубедителни.

Подкрепи Economic.bg