RBS ще се споразумее с регулаторите за Libor

Манипулацията на лихвения индекс може да струва на банката до 300 млн. паунда

56 ~ 1 мин. четене

Royal Bank of Scotland (RBS) се подготвя за споразумение с регулаторните органи заради разследването срещу банката за манипулация на лихвения индекс London Interbank Offered Rate (Libor). Обвиненията вероятно ще струват между 200 и 300 млн. паунда глоба, което е еквивалент на санкцията от 290 млн. паунда, която бе наложена на Barclays през юни, пише FT. Според изданието RBS ще плати първия транш в следващите три месеца.

RBS, която е 82% собственост на британското правителство, е в напреднали преговори във връзка с обвиненията, трейдъри на банката са се опитали да манипулират Libor, коментират запознати с аферата.

Регулаторите по целия свят разследват над 20 финансови институции за манипулиране на Libor - европейския еквивалент на Euribor и други референтни ставки, които са в основата на договори за 500 трлн. долара по света - от ипотеки до до сложни деривати.

Други банки, които се разследват са Deutsche Bank, UBS и Societe Generale. Хора, близки до RBS заявяват, че сделката с регулаторите ще е факт до края на годината.

Подкрепи Economic.bg