"Ранобудните студенти" сменят тактиката на окупация

Действията им извън университета ще се увеличат. Окупирана остава единствено Аула Магна

168 ~ 2 мин. четене

„Ранобудните студенти” обявиха, че сменят дългосрочната си стратегия и действията им извън университета ще се увеличат. Засега остава окупирана единствено Аула Магна, а останалите студенти са приканвани да присъстват на лекции.

„Окупацията на ректората не пада! Искаме да се спре със спекулациите и търсенето на “новината”, защото никой не ни помага по този начин. От 13.30 часа започна Общото събрание. То продължава и в този момент. Преди минути бе гласувано едно от предложенията: да се поканят в окупирания Университет колегите от академичната общност, които при желание да проведат свои занятия. Това НЕ означава “падане”! Това означава смяна на тактиката на борба спрямо дългосрочната ни стратегия. Университетът остава под контрола на студентите – ден и нощ. Ние защитаваме морални ценности и не желаем да противоречим на себе си. Защитаваме обща кауза и търсим обединение за постигане на мисията ни. Действията извън университета ще се увеличат”, обявиха „Ранобудните” през социалните мрежи в коментар на изнесената по-рано информация за окупацията.

„Продължаваме окупационните действия, каним колегите на лекции”, потвърди студентът Йордан Цалов в ефира на bTV Новините. По думите му, окупацията ще остане само в основната аудитория – зала 272, а в останалата част на  университетската сграда ще се възобновят учебните занятия.

Решението е било взето след продължително обсъждане през целия ден в неделя. „В крайна сметка надделя мнението, че ние защитаваме ценности и не можем повече да възпрепятстваме колегите си да ходят на лекции”, обясни Цалов.

Оттук нататък Ранобудните студенти декларират, че ще продължат да бъдат активни участници в протестните действия. „Ще продължим да критикуваме правителството на Пламен Орешарски. Остава нощната охрана на университета”, уточни Цалов.

Подкрепи Economic.bg