Разочароващи данни за новите работни места в САЩ през декември

Въпреки ниския брой разкрити работни места, безработицата е спаднала с 0,3%

3554 ~ 1 мин. четене

Нивото на безработица в САЩ се е понижило повече от очакваното през декември, въпреки слабия темп на създаване на работни места, показват данни на американското министерство на труда. Безработицата е спаднала с 0,3%, до ниво 6,7% в сравнение с ноември. Това е най-ниското равнище на безработицата в САЩ от октомври 2008 година.

Въпреки добрите данни министерството посочва, че през декември са били създадени едва 74 хиляди работни места. Анализаторите очакваха 197 хиляди нови назначения и 7-процентно ниво на безработицата.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ през декември се повиши с 0,1% (или с 0,02 долара на час) до 24,17 долара на час от 24,15 долара на час през предишния месец, докато средната работна седмица се понижи до 34,4 часа от 34,5 часа през ноември.

Днешните много слаби данни за работната заетост през декември показват, че пазарът на труда бележи влошаване в края на изминалата година, въпреки редица други икономически показатели, показващи солидно възстановяване и растеж на американската икономика.

Коментари: 0