Развръзка с политическата криза в Португалия

Президентът отхвърли призивите на опозицията да разпусне парламента и заяви, че правителството разполага с всички пълномощия, за да осъществява функциите си

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва одобри промените в кабинета, с което сложи край на политическата криза в страната, предаде BBC. Той отхвърли призивите на опозицията да разпусне парламента. В телевизионно обръщение държавният глава заяви, че правителството разполага с всички пълномощия, за да осъществява функциите си.

"Страната се нуждае спешно от споразумение в средносрочен план между партиите, което трябва да изразява съгласие с меморандума за помощта от ЕС и МВФ. То трябва да бъде подписано от Социалдемократическата партия, Народната партия и Социалистическата партия. Това е пътят, който трябва да следваме заедно. Ще дам пълната си подкрепа за такова споразумение, което в настоящата ситуация представлява национално отговорен ангажимент. То трябва да включва времеви календар за предсрочни избори, които да съвпаднат с края на спасителната програма през юни 2014 г.", обяви Анибал Каваку Силва.

В началото на юли оставки подадоха министърът на финансите Витор Гаспар, който приложи непопулярни мерки на строги икономии, както и външният министър Пауло Портас, лидер на партията Социално-демократически център, която е по-малкият партньор в управляващата коалиция.

След продължителни консултации беше постигнат компромис, предвиждащ Портас да получи вицепремиерски пост, като негов ресор ще бъде осъществяването на икономическите реформи. Постът на финансов министър се поема от Мария Луиза Альбукерке.

Политическата криза в Португалия се разрази дни преди поредния кръг от преди поредния кръг от преговори с ЕС и МВФ за предоставяне на финансова помощ на страната. Предвижда се те да започнат на 15 юли.

Коментари: 0