Референдум срещу „Софийска вода”

Започват да събират подписи за разваляне на концесията

6794 ~ 1 мин. четене

Започва събирането на подписи за провеждане на референдум за разваляне на концесията на „Софийска вода”. ВМРО ще започне събирането на парафи след около седмица, като в момента се съставя Инициативния комитет. Идеята за местен референдум войводите лансираха още през декември миналата година.

В рамките на три месеца всеки, който е недоволен от концесионера, може даде съгласието си, като за целта ще бъдат създадени постоянни пунктове, най-вече край метростанциите.Предстои да бъдат осъществени специални срещи и с жителите на най-ощетените зони – крайните квартали на града.

Според зам.-председателя на партията и общински съветник Ангел Джамбазки, договорът е направен така, че всички ползи да са за концесионера, независимо кой е той.

„Тази концесия е провалена, тъй като загубите на вода не са намалели, не се е подобрило качеството на услугите", заяви той и добави, че държавата продава водата за 2 стотинки на кубик, а столичани плащат по 1.68 лева.

Минималната щета за Столична община, която ще бъде отчетена при разваляне на договора, дори и по вина на концесионера, е 30 милиона евро. Според Джамбазки средствата могат да бъдат върнати например чрез заем или да се измисли друго решение. По думите му в момента дружеството не плаща концесионна такса, не изплаща и дивидент на общината.

Подкрепи Economic.bg