Референдумът за „Белене“ ще падне в съда, смята Борисов

Според министър-председателя Сергей Станишев е признал, че не се е подписал за АЕЦ „Белене“, тъй като проектът е неизгоден

112 ~ 3 мин. четене

Текстът на референдума за АЕЦ "Белене" е противоконституционен, казва премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет.

"БСП, тези, които обясняваха дълго и напоително, че ГЕРБ не притежава добри юристи (...), но те задават въпрос, който по Конституция, ако ГЕРБ сега като мнозинство в парламента го приеме, той е противоконституционен и ако се съберат 50 депутати и го атакуват пред Конституционния съд, референдумът ще падне", коментира премиерът и посочва, че именно на това разчита лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Той (Сергей Станишев) знае, че не е подписал „Белене”. Той знае защо не го е подписал. Той на аерогарата се изпусна, че не е бил изгоден към тогава. Понеже медиите изцяло го обслужват в момента само Канал 3 го излъчи, мисля, всички други го потулиха. Защото оттогава досега нищо не се е променило, за да стане изгоден", продължава Бойко Борисов.

"Следващото, ако ГЕРБ в момента им каже, ние като гласуваме с вас този текст, ние също ще подкрепим нещо, което в закона го пише, че не е конституционно. Тогава Меглена Кунева ще излезе и ще каже: ГЕРБ и БСП неконституционно поискаха референдум. А за обикновения зрител, или читател, или слушател, за обикновения гражданин, който се информира от медиите, ще остане, че БСП са искали референдум, ама ГЕРБ с някакъв трик не е допуснал референдум", заявява премиерът.

Той обяснява, че е помолил депутатите да организират извънредно заседание на парламента по темата с допитването за АЕЦ "Белене". "ГЕРБ да подкрепи точно текста, който предлага БСП. Ако господин Корнезов, който поне няколко пъти съм го слушал да се изказва като висш юридически капацитет, има доблест да каже от трибуната на Парламента, че този текст не е конституционен и да предложат текст за референдум, защото ГЕРБ, ние сме за референдум, но да направят текст, който да е конституционен, защото утре ще падне в Конституционния съд. Станишев явно нали са му казали, че е наговорил куп глупости и сега почва да иска да променяме Закона за референдумите, закона, който те са си направили. Този, който казваше, че ние сме с лобистки закони", казва Бойко Борисов.

Пред министрите той разяснява идеята," на която Дянков много се радва", парите за референдума да се разделят пропорционално между политическите партии. В противен случай биха били ощетени "пенсионерите, учителите, докторите, или инфраструктурата или военните, или полицаите, или строежа на съда, за безумията, които Станишев е сътворил. "

"Използвах времето да ви кажа всичко това, защото по тези теми могат да ви срещнат журналисти, да ви питат, вие сте улисани в своите персонални задачи, може да не ги знаете тези теми, да знаете какво ми е решението", обяснява премиерът на министрите.

В края на обсъждането на точката, премиерът обявява друга своя идея - кабинетът да помогне за излъчването на футболните мачове от българското бървенство по БНТ.

"Дянков, виж с БНТ не само „Левски” – „ЦСКА” мача, но всички, които Националната телевизия има интерес да излъчи и клубовете са съгласни, след като те не могат да се разбират сами и се изнудват едни други, толерирай подобно действие, а именно  Националната телевизия, които мачове и клубове са съгласни, да бъдат излъчени, ние ще ги подпомогнем".

Подкрепи Economic.bg