Регулаторите защитиха британските депозити в Laiki Bank

Британският банков регулатор (PRA) посочва, че тe няма да бъдат засегнати от планирания данък в рамките на спасителния план за Кипър

3626 ~ 1 мин. четене

Клиентите на британския филиал на кипърската банка Laiki, чиито сметки бяха прехвърлени при конкурентната Bank of Cyprus, няма да бъдат засегнати от планирания данък върху депозитите, съобщава Financial Times. В рамките на спасителната програма за Кипър, големите депозанти могат да загубят до 40% от стойността на влоговете си над 100 хил. евро.

Британският банков регулатор (PRA) съобщи, че парите ще бъдат гарантирани според британската програма за защита на депозитите, което означава, че ще бъдат гарантирани депозитите до 85 хил. паунда.

Малко преди това стана ясно, че всички влогове в британския клон Laiki Bank са били прехвърлени в британското поделение на Bank of Cyprus UK.

"Споразумението не засяга достъпа до банковите сметки и всички клиенти, които имат сметка в британския клон на Laiki Bank ще могат да получат нормален достъп до парите си и не трябва да правят нищо за това", съобщи регулаторът.

Британският филиал на Laiki, която разполага с три клона в Лондон и един в Бирмингам, съхранява 15 000 сметки, а депозитите са на обща стойност около 270 млн. паунда.

Междувременно кипърският вестник Харавги публикува информация, че компанията Loutsios & Sons ltd, която принадлежи на роднини на кипърския президент Никос Анастасиадис, е изтеглила десетки милиони евро от закритата вече банка Laiki, няколко дни преди решението на еврогрупата.

Тази фирма е свързана с президента чрез сватба на негови близки роднини с представители на рода Лутсиос. Става въпрос за 21 милиона евро прехвърлени в британски банки.

Коментари: 0