Рекордна безработица в Гърция

Броят на хората, които са без работа в страната, е достигнал 1,33 милиона души или 26,9 на сто през четвъртия месец на 2013 година

Нивото на безработица в Гърция достигна рекордни нива на фона на продължаващите  съкращения на разходите и спада на инвестиции в страната, изпаднала в дълбока рецесия.

Според официалните данни нивото на безработица в Гърция е скочило до 26.9% през април спрямо 26.8% през март и 23.1% за същия месец на 2012 г. Това е най-високото ниво на гръцката безработица откакто Elstat започна да публикува месечни данни за пазара на труда през 2006-а година. Така, броят на хората, които са без работа в Гърция, е достигнал 1,33 милиона души през четвъртия месец на 2013 година.

Безработицата сред младежите отново е на върхови нива, като младежите между 15 и 24 г. без работа са се увеличили до 57.5% през април от 51.5% преди година. За сравнение през 2008 година нивото е на 22,3%.

Междвуременно стана ясно, че двата най-представителни синдиката в Гърция ще свикват 24-часова стачка на 16 юли. Конфедерацията на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор, и федерацията на държавните служители АДЕДИ, обявиха, че националната стачка е в знак на протест срещу планираните съкращения в държавната администрация и частния сектор, поискани от международните кредитори на Гърция в замяна на одобрения по-рано тази седмица пореден транш от спасителната финансова помощ за страната.

Коментари: 0