Ректорът на СУ: Окупацията не е протест на студентите на СУ

Зад окупаторите има някой, който иска да създава напрежение, заяви проф. Иван Илчев

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Това не е протест на студентите от Софийския университет. Очевидно зад тях стои някой, който иска да създава напрежение". Това заяви ректорът на Софийски университет (СУ) проф. Иван Илчев в предаването "Григорови: животът и други неща" по БНТ. По думите му в момента в Ректората по преценка на охраната има между 7 и 10 окупатори, като само един от тях е от СУ.

Проф. Илчев обясни, че разговаря с трима от окупиралите и обсъждат ситуацията. Той определи случващото се като шантаж, тъй като по този начин се пречи на хиляди студенти, които имат изпити, лекции и занятия. Според информация, която ректорът има от охраната на университета, в началото на окупацията в сградата е имало около 30 човека. Те не са напуснали университета и са обявили окупацията. Проф. Илчев подчерта, че половината от окупаторите са били студенти, но имало и обичайни протестиращи.

Около половин час след полунощ група студенти отново окупира Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Този път обаче окупацията е пълна, тъй като са затворени вратите на ректората с катинари и не се допускат служители на администрацията на територията на Алма Матер. 

Исканията на студентите са за оставка на кабинета „Орешарски“ и разпускане на парламента с цел нови избори. Освен това, окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Коментари: 0