Reuters: Купувачът на ПОК "Доверие" има 14 паунда в брой

United Capital не е листвана на борсата, няма уебсайт и телефонен номер, започва статията на британската информационна агенция

200 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Регистрираното във Великобритания холдингово дружество United Capital PLC, което миналия месец се съгласи и беше одобрено за купувач на над 92% от най-голямата пенсионно осигурителна компания в България - ПОК "Доверие", има в сметките си всичко на всичко 14 паунда в брой (31.42 лв. според курса на БНБ). Това става ясно от обширен материал в авторитетната информационна агенция Reuters, озаглавен "Разплитане на британската кандидатура за български пенсионен фонд".

"Британската компания United Capital, която миналия месец се съгласи да купи най-голямата частна пенсионна компания в България - "Доверие", не е листвана на борсата, няма уебсайт и телефонен номер", започва статията на Reuters. Агенцията допълва, че седалището на United Capital е в къща в градчето Грейс, графство Есекс. Офисът се стопанисва от Таня Пазарчик, която работи за Insolution Service - агенция, помагаща на нови фирми. Пазарчик използва същия адрес и за мнозина от останалите си клиенти. Тя казва, че препраща имейлите от пощата на United Capital към адрес в Австрия, но не знае много за тази фирма.

"Подадените в края на октомври сметки на United Capital показват, че дружеството има 14 паунда в брой, които са неизползваеми", пише още Reuters.

Агенцията отбелязва, че неяснотите около купувача на "Доверие" са повдигнали множество въпроси около намеренията му за управление на компанията, която има активи за 1.8 млрд. лв., а в нея са осигурени 1.25 млн. работещи българи.

Reuters напомня и за заявеното от Комисията за финансов надзор намерение да направи щателна проверка на произхода на средствата на купувача преди да пусне сделката, както и изявленията на директора на компанията Дебора Стърман, която дойде в София миналата седмица за общото събрание на акционерите на "Доверие".

Преди малко повече от две седмици United Capital изпрати съобщение до българските медии, в което отрече "обвързване с офшорни капитали". От компанията посочиха, че регистрирани съгласно законодателството на Великобритания за управление на активи и припомниха, че към настоящия момент са в процедура за публично предлагане на акции. От United Capital обаче твърдяха, че активите, които управляват са над 2 млрд. евро, като включват участия в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави.

Подкрепи Economic.bg