Ръководството на СУ се събира извънредно заради окупацията

Ситуацията предизвика заседание на Академичния съвет

132 ~ 1 мин. четене

Ректорският съвет прие декларация, с която свиква извънредно заседание на Академичния съвет за обсъждане на ситуацията с окупацията на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Част от декларацията гласи: „Софийският университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение”.

„В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета - образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес. За обсъждане на създалата се ситуация, ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академичния съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа, и с цел избягване на академичния хаос понеделник се обявява за неучебен ден. Обръщаме се към всички, независимо дали подкрепят протеста или не с призив за разбиране”, се посочва още в декларацията.

Трети ден Ректоратът е окупиран от студенти, които настояват за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Задачата на съвета е да намери начин за нормално протичане на учебния процес в сградата, където се обучават над 14 хиляди студенти. Част от преподавателите подкрепиха протеста.

Подкрепи Economic.bg