Русия обмисля закон срещу тютюнопушенето

Премиерът Дмитрий Медведев ще внесе законопроект, който ще забрани рекламите на цигари, както и пушенето на обществени места

116 ~ 1 мин. четене

Русия подготвя закон, който да забрани рекламата на тютюневи изделия и ще повиши акциза върху цигарите, пише Reuters. Целта е да се запази здравето на хората, тъй като страната е вторият най-голям пазар за цигари след Китай.

Министър-председателят Дмитрий Медведев съобщи, че подготвеният законопроект за ограничение на рекламата на цигари, заедно с ежегодното повишение на акцизите, ще помогне за "освобождаване на страната от тютюневата зависимост".

По думите му 44 милиона руснаци са зависими от всекидневната доза никотин, а почти 400 000 човека всяка година умират от болести, свързани с тютюнопушенето.

"Просто не може, не е морално да се позволи и занапред на тютюневите компании да се възползват от здравето на нашите деца, като ги правят пожизнени потребители на тютюн, коментира Медведев в своя видеоблог.

"И този пазар се дели между четири огромни чуждестранни компании, всяка от които дойде в Русия в началото на 90-те години", каза Медведев. "За съжаление, тогава държавата не е сметнала рисковете от тези инвестиции в руската икономика, добави той.

Медведев допълва, че предложеният законопроект на здравното министерство предвижда пълна забрана на пушенето в обществени учреждения, а също така - поетапно, към 2015 г. - в ресторантите, кафенетата и баровете.

Подкрепи Economic.bg