Русия спасява кипърските банки

Според президента на страната условията на заема от ЕС са по-лоши

Русия предлага на Кипър по-благоприятни условия по заеми, с които да бъдат спасени банките в страната. Това е казал кипърският президент Димитрис Христофиас, съобщи АФП. Москва се вижда по-добрият кредитор за Средиземноморската страна, отколкото Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), с които Кипър преговаря в момента за предоставянето на спасителен заем.

"Условията на Русия са по-благоприятни за нас, тъй като Москва не поставя условия и дава по-ниска лихва", заявява Христофиас пред Европейския парламент (ЕП). Помощта от "тройката" (ЕС-ЕК-МВФ) ще бъде отпусната само ако страната се ангажира да спазва строга бюджетна дисциплина. Според дипломатически източник Кипър води паралелно преговори с двата си потенциални кредитора. От днес Кипър поема ротационното председателство на ЕС.

В края на 2011 г. страната получи 2,5 млрд. евро нисколихвен заем от Русия, който да използва за рефинансиране през 2012 г. Експертите на "тройката" вече пристигнаха в Кипър, за да разгледат искането за финансова помощ. Правителството все още не е обявило от колко точно се нуждае, но местните медии спекулират с цифрата 10 млрд. евро.

На 25 юни Кипър стана петата страна членка на еврозоната, която поиска финансова помощ от спасителните фондове на ЕС. Основната причина са големите загуби на банките в страната, които имат експозиции в гръцки ДЦК.

Коментари: 0