Руска агенция обяви „война“ на американския бърбън

Според контролна служба за защита на правата на потребителите и благополучието на човека няколко марки от този тип уиски са опасни за здравето

Руска агенция обяви „война“ на американския бърбън
4253 ~ 1 мин. четене

Руската федерална контролна служба за защита на правата на потребителите и благополучието на човека, известна като "Роспотребнадзор", откри нарушения при търговията с американско уиски тип "бърбън", на територията на Русия. Освен това то се оказа опасно за здравето.

Нарушенията в закона са открити при бърбъна "Кентъки джентълмен" (Kentucky Gentleman), произведен от американската компания "Бъртън 1972 Дистилъри" (Barton 1792 Distillery). Според "Роспотребнадзор" това уиски не е преминало държавна регистрация според изискванията на Митническия съюз (Русия, Казахстан, Беларус), въпреки че на етикета му е поставен необходимият знак, даващ право да бъде търгувано на територията на държавите-членки.

"Освен това в алкохолната напитка са открити фталати, които могат да предизвикат функционални, а впоследствие и органични изменения в централната и периферната нервна система, ендокринната система, а също и онкологични заболявания и проблеми с безплодието при мъжете и жените", добавят от "Роспотребнадзор".

Бърбънът е вид американско уиски. Той се произвежда след няколкогодишно отлежаване в дъбови бъчви на дестилиран алкохол, направен предимно от царевица. Името му се свързва с географския произход на първите количества - Бърбън, щата Кентъки, където се произвеждал още през XVIII век.

Фталатите и производни са диетилфталат, диметилфталат. Използва се за придаване мекота на козметичните продукти, разтварят ароматизаторите и денатурират спирта.

Коментари: 0