Руснаци купуват повече имоти по родното Черноморие

Англичаните и ирландците, които преди години са инвестирали в евтино строителство, сега разпродават имотите си, според данни от доклада на консултантската фирма за недвижими имоти “Форос” за първите 6 месеца на 2012 година

Има тенденция за сериозен ръст на покупките на имоти по Южното Черноморие от руснаци, повечето от които са жители на Сибир, посочва консултантската фирма за недвижими имоти “Форос” в доклада си развитието на пазара за последните шест месеца. Част от руснаците се насочват и към планинските ни курорти.

Англичаните и ирландците, които преди години са инвестирали в евтино строителство, сега разпродават имотите си. Основната причина е, че те търсят печалба в имотите.

През първите шест месеца на 2012 г. се наблюдава ръст в сключените сделки при ваканционните имоти по Черноморието от над 17%, показват данните на компанията. Средната офертна цена на ваканционните имоти по Южното Черноморие към края на юни 2012 г. е малко под 750 евро за квадратен метър.

Водещият критерий при вземане на решение за покупка отново е цената, която са склонни да заплатят купувачите, а не толкова отстоянието на имота от плажната ивица или ски-лифтове.

От „Форос” посочват, че пазарът на жилища все още не може да се възстанови напълно от кризата. През първото шестмесечие спрямо същия период на миналата година сградите с ваканционни жилища в строеж са намалели със 70%, а завършените ваканционни имоти с 87%. Има спад и в търсенето на луксозните имоти по морето, както и на скъпите апартаменти около голф игрищата.

Коментари: 0