Ръст при сделките за наеми в София

Причината - началото на учебната година за студентите

Ръст при сделките за наеми в София
168 ~ 1 мин. четене

Краят на лятната ваканция за студентите доведе до 15 процентов ръст при договорите за квартири, отчетоха агенциите за недвижими имоти в София. Най-търсени от студентите са столичните квартали „Студентски град”, „Дианабад” и „Мусагеница”, а средните цени са 150-200 евро, предаде bTV.

По данни на брокерите най-предпочитаните апартаменти от младите хора са двустайните, които масово се предлагат на цени от 200 евро на месец.

Заради удобната транспортна връзка на метрото с университетите и центъра на града обаче напоследък се търсят много квартири в квартали като "Надежда" и "Люлин".

Средната цена за наем на двустаен апартамент в „Студентски град”, „Дианабад” и „Мусагеница” е 200 евро. В същото време в „Надежда”иЛюлин” тя е 150 - 180 евро.

Повечето огледи, които се правят заради активизирането на студентското търсене, обаче дават увереност на някои собственици и те се опитват да вдигнат цените, обясняват брокерите. Опитите за покачване на цените били в размери около 10-15 евро.

Големите университети разполагат с различен брой места в общежитията. Не винаги обаче всички студенти успяват да се настанят в стая в Студентски град, тъй като в някои от учебните заведения стаите са по-малко от желаещите да живеят в тях.

Тогава алтернатива за младите хора остава свободният наем в някои от кварталите на София, където обаче е и по-скъпо.

Подкрепи Economic.bg