S&P намали рейтинга на Испания с две степени

Оценката на агенцията е само една степен над т. нар. junk

104 ~ 1 мин. четене

Международната кредитна агенция Standard & Poor's (S&P) понижи с две степени дългосрочния кредитен рейтинг на Испания от BBB+ на BBB-. След поредния удар по една от най-големите европейски икономики, рейтингът на Испания се срина само до една степен над т. нар. junk - оценка, която вече няма да е инвестиционна, а спекулативна, пише Marketwatch. Рейтинг junk ("боклук") се дава на книжа, които се препоръчвам само на инвеститори склонни да поемат големи рискове.

От кредитната агенция аргументират действията си с оставащите рискове пред публичните финанси на страната. Перспективата пред рейтинга на Испания е отрицателна. "Напрежението между регионалните правителства в Испания и централната власт в Мадрид се увеличава, което води до намаляване на ефективността на на политическите решения", се казва в съобщение на S&P.

Другите причини за намаляване на рейтинга са очакванията за свиване на испанския БВП с 1.8% през 2012 г., и 1.4% през 2013 г. "Темпът на намаляване на задлъжнялостта на частния сектор, заедно с бюджетните мерки на правителството вероятно ще доведе до още по-голямо свиване на инвестициите и потреблението, както в публичния, така и частния сектор", посочват от S&P.

Подкрепи Economic.bg