САЩ подслушвали масово и френски граждани

Френският вътрешен министър Манюел Валс заяви, че разкритията, направени от "Монд", са шокиращи и привика посланика на САЩ в Париж

80 ~ 1 мин. четене

Агенцията за национална сигурност на САЩ е прехващала в големи мащаби телефонни разговори на френски граждани.  Според документи, публикувани от френското издание "Монд", агенцията е направила 70,3 милиона записа на данни от телефонния трафик на французите в период само за месец. Документите разкриват и техниките, които са били използвани за нелегалното регистриране на тайните или частния живот на френските граждани.

Според вестника една от използваните техники е позволявала да се засекат SMS-ите и тяхното съдържание по ключови думи. Някои от телефонните разговори са били записвани, а освен това, американската агенция е пазела телефонните номера, с които се е свързвал всеки от следените.

Френският вътрешен министър Манюел Валс заяви, че разкритията са шокиращи и привика посланика на САЩ в Париж. „Разкритията на „Монд” са шокиращи и изискват точни обяснения от американските власти в следващите няколко часа”, заяви Валс. „Недопустимо е една съюзническа страна да шпионира Франция”, подчерта министърът.

"Този тип практики на посегателство над личния живот е абсолютно недопустим между партньори. Трябва много бързо да се уверим, че това повече няма да се случва", добави френският външен министър Лоран Фабиюс.

Вчера германското списание Der Spiegel съобщи, че американската агенция „систематично" е подслушвала мексиканското правителство. Тя е хакнала публичния мейл на мексиканския президент Фелипе Калдерон, който се ползва от правителството.

Подкрепи Economic.bg