САЩ с най-силен растеж от 2011 г. насам

Бизнес инвестициите и разходите на домакинствата се оказаха двигатели на икономиката през второто тримесечие

САЩ с най-силен растеж от 2011 г. насам
Автор: Стилиян Гребеничарски

Икономиката на Съединените щати е нараснала през второто тримесечие с най-силния си темп - 4,6% от последното тримесечие на 2011 г. насам, пише Bloomberg. Двигатели на растежа са били инвестициите и разходите на домакинствата.

Ревизираните данни на Департамента по търговията надвишават предварителните оценки от 4,2% годишен ръст на брутния вътрешен продукт. За сравнение, през първото тримесечие стопанството се сви с 2,1%.

По-голямата заетост на производствените мощности и ръста в новите работни места са направили компании по-оптимистични относно търсенето, което е довело до покачване в инвестициите им. Разходите за нежилищни активи допринасят за покачването на БВП с 0,35 пр. пункта – най-много от първото тримесечие на 2012 г. насам.

Ревизираните данни покачват с 1,3 процентни пункта ръста в бизнес инвестициите до 9,7%. Разходите за оборудване са с 11,2% повече спрямо година по-рано, при предишни оценки от 10,7%.

Потребителските разходи, които съставляват близо 70% от БВП, са с 2,5% повече на годишна база. Добрите новини дават поредно основание на привържениците за покачване на лихвените равнища и засилват натиска върху Федералния резерв в тази посока.

„Определено икономиката набира инерция. Потребителските разходи се възползват от положителните тенденции в пазара на труда и финансовото състояние на домакинствата“, казва Британи Бауман, икономист в поделението на Credit Agricole в Ню Йорк.   

Коментари: 0