САЩ с последен ултиматум към Сирия

Няма да има военна интервенция в страната, ако до една седмица режимът на Асад предаде всички химически оръжия на международната общност

208 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

Министърът на външните работи на САЩ, Джон Кери, заяви днес по време на посещението си при английския  му колега Уилям Хаг, че дава последен ултиматум на Сирия, за да бъде избегната евентуална военна намеса в страната. Ултиматумът е обвързан с условието, Башар ал-Асад да предаде възможно най-скоро всички притежавани от режима му химически оръжия. Кери допълни, че за момента Асад отхвърля напълно това предложение.

Според външния министър на САЩ, няма никакво съмнение, че силите на сирийското правителството са използвали химически оръжия при атаките в Дамаск през август тази година, в които загинаха над 1 400 души, много от които деца. „Знаем откъде са били изстреляни ракетите, знаем също и къде са се прицелили те”, заяви Кери, цитиран от немското издание Die Welt. Според него, силите на режима са се опитали да прикрият следите чрез последвалите атаки, които продължиха четири дни. Асад продължава да отрича каквото и да било участие в атаките от 21 август, като последното му изявление по темата бе през изминалия уикенд.

Джон Кери отново посочи, че военна намеса в Сирия няма да реши проблемите в страната. Според него, Башар ал-Асад трябва да бъде принуден „да седне на масата за преговори”, в които да се стигне до споразумение за назначаването на временно правителство в Дамаск.

В същото време от руска страна отново изразиха тревога, че военна намеса в страната би довела до „експлозия от терористични атаки”, по думите на външния министър на Русия, Сергей Лавров. Според него има опасност, терористичната вълна да обхване Сирия и съседните на нея държави, а въздушните атаки от страна на американското правителство биха довели до поредно увеличаване на броя на бежанците. Всичко това Лавров обяви в свое изявление след среща, проведена със сирийския министър на външните работи, Уалид ал-Муаллам.

По време на разговора, Ал-Муаллам заявил още, че е готов на диалог с всички световни сили, които искат да се погрижат за възстановяването на мира в неговата страна. С това, той визирал планираната от САЩ и Русия в началото на май тази година, международна конференция за сирийските въпроси, която трябваше да се проведе в Женева. До момента няма данни, дали и кога, подобна среща е възможно да се състои.

Подкрепи Economic.bg