Родните инвеститори купуват големите имоти в България

През осемте месеца на 2013 г. инвестиционните сделки са с 26% по-висока стойност от цялата 2012 г.

120 ~ 3 мин. четене

През последните две години българските инвеститори са доминирали пазара на имоти у нас, а високият клас хотели са най-предпочитания тип активи. Това става ясно от данните на консултантската компания Forton, която е партньор за България и Македония на глобалната фирма за имоти Cushman&Wakefield.

"Българските купувачи са привлечени от възможността да направят изгодни сделки, като се възползват от познаването на пазара, на основните играчи на него и добрите си взаимоотношения с банките, благодарение на което си осигуряват финансиране", коментира тенденцията Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

От началото на годината до края на август инвестиционните сделки с недвижими имоти в България са за общо 54.2 млн. евро. Обемът им вече е с 26% над този за цялата 2012 г. и с 49% повече от същия период на 2012 г. През миналата година хотелите Radisson Blu и през настоящата Hilton са най-значителните активи, чиито собственици са се сменили през 2012 г. и първите осем месеца на 2013 г.

Съществената разлика в сравнение с предходната година е продажбата на "Панорама мол" (новото име на "Мол Плевен"), едновременно първата сделка с търговски център от 2011 г. до момента и първата успешна публична продан на актив с подобно качество. Предстои молът да бъде завършен и да отвори врати в началото на 2014 г. със съдействието на Forton.

"Наблюдавахме съществени сделки с хотели. Знаем, че и други са обект на преговори. Имаме и примери за единични търговски центрове, които стоят добре на пазара, но приходите трудно покриват задълженията им. Наличието на тези два типа проекти е предпоставка да продължат досегашните тенденции при инвестициите - придобиване на подбрани имоти, които имат качествата да се превърнат във водещи, или такива които изпитват недостиг от капитал или имат нужда от средства за разширение или довършване", допълва Михаела Лашова.

Пазарният дял на българските купувачи на инвестиционния пазар е останал висок, макар че намалява на 56% в периода януари - август 2013 г. от 75% през 2012 г. Подобни колебания са в рамките на нормалното предвид ограничения брой сделки.

"Чуждестранните инвеститори, които преобладаваха до края на 2008 г., купуваха на пикови цени, и то не само в България. Когато приходите от имотите и съответно цените им намаляха вследствие на икономическата рецесия в почти всички европейски страни, те трябваше да ограничат дейността си в Югоизточна Европа. Част от тях решиха да излязат от България, а интересът на останалите се насочи към по-големите и ликвидни пазари", поясни Лашова.

Хотелският сектор е заел най-високия дял в общия обем на пазара на инвестиционни имоти за последните 11 години, за които Forton разполага със сравними данни. "Все пак трябва да имаме предвид, че пазарът е силно ограничен, че сделките са единици и че всяка по-голяма транзакция значително променя цялостната картина", добави Михаела Лашова. По думите й хотелите от висок клас в София са малко, а сравнително нови, наскоро обновени и добре работещи почти няма. Те излизат на пазара изключително рядко, което обяснява силния интерес на инвеститорите.

Очакваното ускорение на икономическия растеж през 2014 г. би бил факторът, който да продължи ръста на инвестициите в имоти и да върне чуждестранните инвеститори на българския пазар. Чуждите играчи биха били привлечени отново към България от едни от най-атрактивните нива на доходност от инвестиции в първокласни имоти в Централна и Източна Европа по данни на Cushman&Wakefield към второто тримесечие на годината. За отдадени под наем офис площи в София очакваното ниво е 9.5% срещу 6.25% за аналогични обекти в Прага или Варшава и 8.5% в Букурещ.

"Възстановяването на европейската и българската икономики ще насърчи инвеститорите отново да поемат риск в търсене на по-висока възвръщаемост. Това е основание да се надяваме да видим повече сделки през следващата година", казва Михаела Лашова.

Обширно интервю с Михаела Лашова четете в септемврийски брой на списание "Икономика"

Подкрепи Economic.bg