В Букурещ правят рефендум за евтаназията на бездомни кучета

Граждани на румънската столица ще отговарят на въпроса "Съгласни ли сте заловените бездомни животни, които не са осиновени в законов срок, да бъдат евтанирани"

3746 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

В румънската столица Букурещ ще бъде проведен референдум за евтанирането на бездомни кучета. Допитването ще е на 6 октомври, стана ясно от думите на кмета на Букурещ Сорин Преску. Вчера стотици граждани се събраха в центъра на румънската столица, за да изразят подкрепа за мярката. Междувременно организации за закрила правата на животните се обявиха срещу закона и призовават за масова кастрация на бездомните кучета, предаде Balkan Insight.

Това става след като миналата седмица 4-годишно дете почина след като бе нападнато от бездомни кучета. Братчето на починалото момче също е пострадало, но няма опасност за живота му. От началото на тази година близо 1 100 души са били ухапани от бездомни кучета.

В момента законът предвижда залавяне на бездомни кучета и настаняването им в приюти, от където те могат да бъдат осиновявани в 14-дневен срок. Ако мнозинството от гражданите на румънската столица подкрепят мярката, предложена за референдум, неосиновените животни ще бъдат евтанирани след изтичане на двуседмичния срок.

В Букурещ се счита, че има около 65 хил. бездомни кучета. Миналата година са били похарчени 200 хил. евро за кастрацията на 6 500 животни, а приютите в града са препълнени.

През 2011 г. бе гласуван закон, разрешаващ убиването на глутници бездомни кучета. Той обаче бе анулиран с решение на Конституционния съд на страната.

Подкрепи Economic.bg