СПА туризма има голям икономически ефект върху сектора

Зам.-министърът с ресор туризъм очаква с около 3% ръст на туристите това лято

Иво Маринов:

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Развитието на СПА туризма има голям икономически ефект върху другите видове туризъм. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, предаде „Фокус”.

По думите му, 25% от посетителите на балнео и СПА туризъм у нас са упражнявали само този вид туризъм, 27% освен СПА процедурите, ползват три и повече вида туризъм, а 48% ползват СПА плюс още един вид туризъм. „Този туризъм трябва да се разглежда и като икономически ефект, който спомага за развитието и на другите видове туризъм”, посочи Маринов.

Според зам.-министърът перспективни за нас са пазари и дестинации като Индия, Китай, Япония, Азербайджан, Казахстан, Турция и Русия. През април страната ни ще участва на изложение в Пекин, а през май на форум за инвестиции и туризъм, който ще се проведе в Пловдив. Той ще е специално за китайски инвеститори и туроператори.

„Създаването на визовите центрове в Украйна и таксата с около 20 евро за обслужване оскъпява визите за украински туристи”, посочи Маринов. „В момента върви акредитацията на туроператори, които работят с България и ще бъде определен броят на паспортите, които всяка фирма ще може да подава директно в посолството с цел да не минават през изнесените центрове”, каза още зам.-министърът.

МИЕТ е прехвърлило от бюджета си средства на Министерството на външните работи, за да може да се командироват допълнителен брой консули, да бъдат наети местни лица в Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Иран и Ливан. Целта е да могат да се обработят по-голям брой паспорти и това да става по-бързо.

Маринов очаква с около 3% ръст на туристите това лято. Най-голям ръст се очаква да е от пазари като Русия, Украйна, Беларус, Молдова. Той обясни това с облекчаването на визовата политика – решението от миналата година притежателите на шенгенски визи да влизат в България, без да взимат българска виза за гражданите на Русия и Беларус. „За руснаци, украинци и граждани на Молдова, които миналата година са били в България, когато кандидатстват за българска виза, ще получават многократна. От тази година тези, които за пръв път кандидатстват за българска виза от Русия, Украйна, Беларус и Молдова, ще получават 6-месечна многократна виза. Ако говорим за руския пазар, тази година разрешението за руските чартърни компании да летят до България, което миналата година важеше до 1 септември, се увеличи до 15 септември”, каза още Иво Маринов.

Подкрепи Economic.bg