СУ най-близо до изискванията на работодателите

На второ място се нарежда УНСС, следван от Технически университет

392 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Софийският университет "Св. Климент Охридски" се нарежда на първо място в информационната система MyCompetense, изготвена от Българската стопанска камара (БСК). Системата отразява предпочитанията на българските работодатели. MyCompetense не е представителна, но показва до каква степен предоставяните от университетите знания и умения съответстват на изискванията на бизнеса.

В рамките на проекта БСК е разработила повече от 340 професионални стандарта, които отразяват изискванията на бизнеса към служителите в 20 сектора на икономиката, сред които информационни технологии, електротехника, електроника и други.

На второ място сред университетите, които най-много се доближават до изискванията на бизнеса в България е Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), следван от Технически университет (ТУ). Според ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите, това са университетите, които най-пълно отразяват изискванията на бизнеса, разписани в професионални стандарти.

Най-честите изисквания на работодателите към служителите у нас, са свързани с това служителите да могат да взаимодействат с други хора, да знаят чужди езици, както и да имат практически умения, свързани с управлението на качеството. Експертите на БСК препоръчват на младите хора да не спират да се обучават, да променят нагласата си да не учат само "за диплома" и да бъдат готови да сменят динамично професиите си.

Подкрепи Economic.bg